Jó ha

Tudod!

Tartalomjegyzék

Az adott tartalom megtekintéséhez kattints a megfelelő tartalomjegyzék szövegrészre.

Mit hozzak a túrára?

A túrán bárki részt vehet.

A túrára bárki, bárhol csatlakozhat.

A túra nem verseny!

Szinte bárki teljesíteni tudja a túrát.

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt.

Érdemes az időjárási körülményekre felkészülni.

A technikai problémákra jó, ha felkészülünk.

Bukósisak viselete erősen ajánlott!

Az útvonal.

Megállók

Komp menetdíjak.

A túrára az alábbiakkal érdemes érkezni

Bringa

Műszakilag ép kerékpár

Világítás

Első, hátsó világítás

Bukó

Bukósisak

18 év alattiaknak kötelező!

Kerék

Min. 1 db plusz belső gumi

Kulacs

Innivaló, és ennivaló

Ruha

Időjáráshoz alkalmazkodó öltözék

Szerszám

Szerelőkészlet, pumpa

Fogaskerék ikon smilek

Jó hangulat

A túrán bárki részt vehet.

A részvétel nincs semmiféle díjhoz, és regisztrációhoz kötve! A lényeg számunkra az, hogy minél többen, közösen induljunk el egy szuper sportos napra, ahol örömmel, jókedvvel töltekezve tekerjünk a Balaton csodás környezetében.

A túrára bárki, bárhol csatlakozhat.

A részvétel nincs semmiféle díjhoz, és regisztrációhoz kötve! A lényeg számunkra az, hogy minél többen, közösen induljunk el egy szuper sportos napra, ahol örömmel, jókedvvel töltekezve tekerjünk a Balaton csodás környezetében.

A túra nem verseny!

Mindenki a saját tempójában tekerhet! A cél az önfeledt sportolás, beszélgetés, gyönyörködés a tájban! Nyilván biztosan lesz, hogy kicsit elszakadunk egymástól, mert ez elkerülhetetlen egy ilyen helyzetben, de ettől függetlenül biztosan megtalálja mindenki a saját társaságát a nap folyamán, akivel/akikkel végig tud tekerni! Természetesen nem hagyunk senkit sem “az út szélén”! Amennyire erőnkből telik, segítünk mindenkinek, megpróbáljuk bevárni egymást!

Szinte bárki teljesíteni tudja a túrát.

Egy egészséges ember, aki nem extra túlsúlyos, egy viszonylag műszakilag ép kerékpárral szinte biztosan teljesíteni tudja a túrát. Ha 15 km/h-val számolunk, amennyivel körülbelül 1 futó emberke halad, akkor a tiszta tekerési idő 9 óra! DE hangsúlyozom a tempót, ami igazából egy nagyon könnyed tekerés!

Ebben az esetben reggel 7 órás indulással számolva is 17 órára már itthon is lennénk (nyilván ezt megállások nélkül számolva)! Ha azt nézzük, hogy 21 óráig világos lesz kb., akkor Te is láthatod, hogy 4, azaz 4 óra pihenőidő is lehet akár a túra alatt 15km/h-ás sebesség mellett, ami egy futó teljesítménye! Szóval ne ijedj meg, menni fog! 🙂

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

A túra szigorúan véve nem szervezett keretek között zajlik, ebből kifolyólag felelősséget senkiért sem vállalunk! Mindenkinek saját magának kell gondoskodnia a frissítésről (inni-, ennivaló). Nyilván biztosan sok olyan helyen is meg tudunk állni, ahol enni, illetve inni tudunk, de ajánlatos hozni is magaddal minimum 1-1,5 liter vizet, és valami szénhidrát dús ennivalót is. Nálam (Dávid) lesz vész esetére szőlőcukor, és energia gél is, amit szívesen megosztok bárkivel, ha nagyon kifogyna az elemózsiából!

Érdemes minden időjárási körülményre felkészülni.

Mivel egyrészt egy egész napos tekerésre indulunk, másrészt mindezt a Balaton partján ejtjük meg nagyrészt, így érdemes szinte minden időjárási körülményre felkészülni. De persze azért talán a hótaposókat nem kell magaddal hoznod, viszont egy-egy zápor, zivatar a tó körül még ragyogó napsütésben is bármikor lecsaphat, úgyhogy egy esőkabát nem árthat. 😉

A technikai problémákra jó, ha felkészülünk.

Itt főleg a defektre gondolok. A legjobb az lenne, ha mindenki – aki tud – hozna magával minimum 1 kerékpár belsőt pluszban (a saját bringájához passzolót). Nyilván a felkészültebbek több mindennel is érkezni fognak.

Ennek a példának a kapcsán meg is nyugtatnék mindenkit, hogy Nálam (Dávid) lesz minimum 2 db 26 colos belső gumi, és szinte mindenfajta technikai probléma megoldására több kulcskészlet is, valamint pumpa. Ha bármi probléma lesz a túra alatt, amiben kell valakinek segítenem, akkor természetesen a plusz belső gumik tekintetében, és a szerelésben is segédkezem szívesen!

Bukósisak viselete erősen ajánlott!

A bukósisak tipikusan az a kiegészítő, amire valószínűleg talán soha nincs szükségünk. Azonban ez olyan, mint a gyorshajtás. Nem az a lényeg, hogy 200-al repesztünk, hanem ha kiugrik egy őz az úttestre, akkor meg tudunk-e állni. A bukósisak inkább legyen rajtunk és ne kelljen, mint ne legyen rajtunk, és az miatt idő előtt kerüljünk a másvilágra.
18 év alattiak csak bukósisak használatával vehetnek részt a túrán!

Az útvonal

Az útvonalat tekintve, a kicsit forgalmasabb, de jóval könnyebb terepen fogjuk megközelíteni a Balatont, ez pedig a Tab-Kapoly-Pusztaszemes-Kereki-Kőröshegy-Szántód vonalat jelenti. Nyilván itt libasorban tudunk majd csak haladni, egymás mögött! Szántódtól egy kisebb pihi következik, ugyanis a komp segítségével rögtön áthaladunk a Balaton északi oldalára. Utána Tihanynál sem kell megijedni, mert a nagy hegyet kikerüljük, szinte teljesen a part mellett haladunk végig, és vesszük az irányt Balatonfüred felé.

Füred után kisebb dombocskák lesznek csak néhol, és Balatonvilágosnál is igyekszünk elkerülni az emelkedőket! Utána egészen Szántódig tekerünk vissza, majd a reggeli útvonalon haladunk haza Tab felé. A túra közben többször megállunk, és reményeim szerint mindenkit bevárunk, próbálunk egységesen haladni!

Megállók/pihenők

Minden évben a megszokott gyakorlathoz igazodva az alábbi megállókon pihenünk egy kicsit. Ezeken a megállókon a szánhidrát raktárainkat is fel tudjuk tölteni, illetve mellékhelyiséget is lehet találni mindegyik megállónál.

1. Szántód – Kompállomás:
Talán ezt annyira nem kell bemutatnunk… Az első megállónk a kompra várakozva a kompállomás lesz. Itt akár már rögtön étel, ital vásárlásra is van lehetőség.
Térképen ide kattintva tudod megtekinteni a helyet.

2. Alsóörs – Móló Cafe & Friss Pékség:
Nagyon finom pékárukat lehet kapni ezen a helyen, illetve akár természetesen a folyadék raktárakat is fel lehet itt tölteni.
Térképen ide kattintva tudod megtekinteni a helyet.

3. Balatonfűzfő – Büfé:
Az itteni büfé nevét sajnos nem tudjuk, de rendszeresen, minden évben ez a harmadik hely, ahol meg szoktunk pihenni. Ételt, italt természetesen itt is lehet kapni.

4. Balatonszéplak – Aranytölcsér Fagylaltkert és Kávézó:
A túra végéhez közeledve egy igazán jó szénhidrát feltöltő hely. Nagyon finom fagyikat lehet itt kapni.
Térképen ide kattintva tudod megtekinteni a helyet.

Komp menetdíjak

Az alábbi képen az éppen hatályos kompközlekedés menetdíjai találhatóak. Ennek fényében pontosan ki tudja számolni mindenki magának, hogy mennyibe fog kerülni a menetdíj.

További információk a BAHART weboldalán olvashatóak:
https://balatonihajozas.hu/szantod_tihany_kompjarat

Komp